НОВИНИ


Къде българите извън ЕС могат да гласуват за евродепутати?

1 2534 29.05.2024
Къде българите извън ЕС могат да гласуват за евродепутати?

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства.


Това обясни по БНТ Росица Матева - говорител и зам.-председател на ЦИК.

 

"Така че избирателите, които на 9 юни ще бъдат извън страната и извън държавите-членки на общността, но желаят да гласуват и за членове на ЕП и имат избирателни права за това, трябва да се поинтересуват и да отидат в дипломатическо и консулско представителство на България и там ще могат да гласуват в съответната секция.

 

До 14 май българските граждани, които живеят извън страната или знаят, че на изборите ще бъдат извън страната можеха да подадат заявление, за да бъдат вписани в списъците в секциите, в които желаят да гласуват и мястото, което са посочили. Но ако не са направили това, може да гласуват във всяка една избрана от тях СИК, като ще подпишат декларация, че не са гласували за тези избори и няма да гласуват на друго място. Ще бъдат вписани в списъка и ще могат да гласуват", каза още Матева.

 

Машините ще бъдат 245 навсякъде по света, със 151 машини ще се гласува само за народни представители. Останалите 94 ще бъдат с инсталиран софтуер и за двата вида избори.

 

"Повече от 100 машини ще бъдат в Турция, тъй като там са най-много избирателните секции, говорим за изборите за Народно събрание. Традиционно най-много секции са в Турция, Великобритания, тази година и в Германия, където е получено разрешение СИК да бъдат и извън дипломатическите и консулските представителства, нещо което преди не разрешаваха", допълни зам.-председателят на ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама