НОВИНИ


Разследвани за изборни измами отново ще броят на 9 юни

6 2470 30.05.2024
Разследвани за изборни измами отново ще броят на 9 юни
Избори

Някои от прочулите се с подправяне и допълване на бюлетини по време на последните избори, отново са предложени от партиите да бъдат включени в СИК-овете. Това е показала проверка на екип на БНТ.


"Съгласно Изборния кодекс единственото изискване, за да заема длъжността член на СИК един български гражданин - това е член 66 от Изборния кодекс. Т.е. той трябва да владее български език и да няма роднини с кандидати или съжителстващи лица. Както знаете, в България важи принципът за невинност за доказване на противното, т.е. трябва да има влязла в сила присъда едно лице и същата да се изтърпява, за да не може да заема длъжността, но такава информация и такова изискване в Изборния кодекс не е заложено", коментира Петко Петков, говорител на РИК Монтана.

 

„Някои от най-скандалните случаи и от видеонаблюдението бяха от монтанското село Габровница и врачанското Малорад..Оказва се, че едно от лицата е хем в затвора, хем е избран за заместник-председател на секция на предстоящите избори.


За председател на 64-та секция в Монтана е избрана Мая Асенова - станала известна от местните избори като "жената с пръстените". Те се забелязват на видеонаблюдението от броенето на вота, от което ясно се вижда и как тя смело пише в бюлетините.

 

Христо Трендафилов, прочул се със заплахите, които отправя към членовете на СИК в Габровница, е избран за заместник-председател на комисията. Той обаче е в затвора във Враца заради провинения, които нямат общо с изборния процес.

 

В село Малорад, община Борован, случаят предизвика сериозен скандал. Членове на СИК дописваха преференции, за да може Цено Ценов Цоловски, станал известен като "Чичо Цено", да бъде избран за общински съветник.

 

Прокуратурата във Враца започна разследване по случая. Двама души бяха задържани. Те бяха привлечени и в качеството на обвиняеми.

 

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че двойно повече служители и ресурс впряга "Информационно обслужване" (ИО) за обработката на резултатите от вота.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама