НОВИНИ


Икономист: Сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3-6 м., за да сме в синхрон с Маастрихтския критерий

2 2343 30.05.2024
Икономист: Сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3-6 м., за да сме в синхрон с Маастрихтския критерий
Икономистът Румен Гълъбинов БГНЕС

Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото, посочиха от Министерството на финансите. Темата коментираха икономистите Михаил Кръстев и Румен Гълъбинов в ефира на NOVA NEWS.


Кръстев отбеляза, че този Закон е един от поредицата нормативни актове, които трябва да бъдат приети, за да може България да превалутира и да премине към използването на единната европейска валута.

 

Гълъбинов на свой ред заяви, че Законът за еврото е готов и е последната законодателна промяна, която трябва да бъде гласувана.Кръстев е на мнение, че все още не сме покрили критерия за ценовата стабилност и заради това предстоящият конвергентен Доклад ще бъде негативен. Той предполага, че докато се съсредоточаваме само върху инфлацията е възможно да не покрием други критерии, като например бюджетния дефицит. Кръстев изтъкна, че бюджетът за 2024 г. е гласуван с неправилно разчетени критерии и прогнози, и има неизпълнение в приходната част.

 

Румен Гълъбинов от своя страна бе категоричен, че сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3-6 месеца, за да сме в синхрон с Маастрихтския критерий. По думите му България може да поиска нов допълнителен, извънреден доклад, само за инфлацията в следващите три месеца, тъй като изискванията по Маастрихт ще бъдат изпълнени по макроикономическите показатели. По повод бюджетния дефицит специалистът каза, че ще стане ясно дали ще има актуализация на бюджета, така че да се вмести той в 3% дефицит.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама