БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Ще разкрие ли Ликия своите загадки?

0 5191 31.05.2024
Ще разкрие ли Ликия своите загадки?

В Турция има един район, пълен със загадки. Чаках с нетърпение тази екскурзия, защото древна Ликия винаги е привличала вниманието ми.


С лодка тръгваме по река Далиян. А наоколо, високо в скалите, изсечени древни ликийски гробници. Защо са толкова особени?

 

Ликийците са много загадъчен народ. За тях се знае много малко, но това, което е известно, е че те са били изключително напреднали. Различавали са се доста в културно отношение от всички народи по това време.


.

Особено интересни са техните погребални традиции. Изсичали гробниците си високо в скалите. Не се страхували от смъртта и вярвали, че отиват на едно по-добро място. Може пък и да са прави… За самите ликийски гробници ще ви разкажа във видеото на Професия турист, дори ще влезем в една от тях.

 

Районът на р. Далиян е известен и с още няколко неща. Това е природен резерват и се срещат много интересни видове. Тук живеят специален вид „сини раци“. Освен, че са много красиви, те са и невероятен деликатес. Спираме за малко по средата на реката, за да се опитаме да хванем някой. Ако се загледате внимателно във водата, ще видите и костенурки.

 

След успешен улов…с един рак, стигаме до плажа Изтузу или по-известен, като плажа на костенурките. Тук костенурките карета-карета (Caretta caretta) идват, за да снасят яйцата си. Те са защитен вид, а като големина достигат около 1 метър.


.

Плажът Изтузу се простира на 4,5 километра и е известен не само с костенурките, а и с красотата си.

 

Там, където костенурките, снасят яйцата си е забранено да се плажува. Това се случва на част от плажа, където прясна вода среща солената.

 

Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR.

 

Автор: Адриана Русенова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама