НОВИНИ


Правосъдният министър: Промените в ЗСВ трябва да бъдат обмислени. Не трябва да се пристъпва с припряност

2 2395 30.05.2024
Правосъдният министър: Промените в ЗСВ трябва да бъдат обмислени. Не трябва да се пристъпва с припряност
Служебният правосъден минситър Мария Павлова БГНЕС

Дължим на обществото безпристрастно и срочно правораздаване. Това заяви служебният министър на правосъдието Мария Павлова при откриването на организирана от министерството дискусия с магистратската и академичната общности по повод предложения за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).


Срокът на обществени консултации по закона беше удължен с 20 дни, защото бяха подадени много предложения по текстовете. В Министерството на правосъдието продължават да се получават становища, като до момента те са над 500 страници, отбеляза Павлова.

 

Някои от предложенията са съвсем нови и до момента не са били застъпени в идеите. Предстои всички предложения да бъдат обобщени и да се прецени кои от тях да влязат като идеи за промени в закона, изтъкна министърът.



Тя бе категорична, че промените в ЗСВ трябва да бъдат обмислени. Не трябва да се пристъпва с припряност, каквато тенденции има напоследък, допълни Павлова. 

 

Сред проблемните области в текстовете са командироването на магистрати, както и тези за атестирането и конкурсите. 

 


Правомощията на Общото събрание на прокурорския и съдебния съвет също са част от засегнатите промени.

 

Правомощията на главния прокурор и изборите за членове на прокурорския и съдийския съвет също са засегнати в предложенията за промени в ЗСВ. Част от становищата са в посока на това, че някои от промените трябва да бъдат направени с допълнителни промени в Конституцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама