НОВИНИ


Съветът на ЕС въвежда по-високи мита за вноса на зърно от Русия и Беларус

1 2355 30.05.2024
Съветът на ЕС въвежда по-високи мита за вноса на зърно от Русия и Беларус
БГНЕС

Съветът на ЕС информира, че въвежда по-високи мита за вноса на зърно от Русия и Беларус. В съобщението се изтъква, че новите мита "на практика ще спрат" този внос.


Тези мерки ще предотвратят дестабилизирането на пазара на зърно в ЕС, ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено в Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа, за да финансира войната срещу Украйна, се уточнява в съобщението.Досега зърненият внос от Русия и Беларус в ЕС беше обмитяван по много ниски ставки, или не беше облаган, поясни Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

 

Подчертава се, че новите мита засягат пряк или непряк износ от Русия и Беларус, но няма да се отнасят до транзита през ЕС от двете страни към други държави. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 юли.По данни на Съвета на ЕС вносът на зърно от Русия е нараснал значително след руското нападение срещу Украйна преди две години. Русия остава сравнително малък доставчик на зърно за пазара на ЕС, но е водещ световен производител и износител. Русия може да пренасочи значителни количества зърно към ЕС, за да наводни пазара. Има доказателства, че Русия незаконно присвоява големи количества зърно в завзетите части от Украйна и ги изнася като "свои", пояснява Съветът на ЕС.

 

Днешното решение е взето по предложение на Европейската комисия, представено през март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама