ПОЛИТИКА


Преди изборите: СЕМ бори фалшивите новини с надеждни източници на информация

1 4132 30.05.2024
Преди изборите: СЕМ бори фалшивите новини с надеждни източници на информация
личен архив

Преди предстоящите избори Съветът за електронни медии взе решение да публикува надеждни източници на информация, където се опровергават фалшиви новини. Решението беше взето по предложение на членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева.


Пролет Велкова се аргументира, че колкото повече изборите наближават, толкова повече дезинформация се разпространява в публичното пространство, и че аудиторията може да бъде подпомогната, за да се ориентира.

"В Специализирания портал на Европейската комисия всеки четвъртък там може да бъдат намерени онези дезинформационни наративи, които биват разпространявани в цяла Европа със съответната проверка на тези твърдения.

 

Съветът на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии, там всичко последно, което излиза като фалшиви новини, информация и дезинформация, е обхванато, както и сайта на Европейската дигитална медийна обсерватория", поясни Велкова.

Инициативата е част от действията на регулатора за подпомагане на медийната грамотност. Симона Велева допълни, че целта е да се посочат официални източници на информация.

 

"Това е една практика, която се възприема от другите регулатори и мисля, че би била полезна като наше допълнително усилие", обясни тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама