НОВИНИ


Калоян Паргов: Всяко политическо решение трябва да има оценка за въздействие на демографските процеси

0 2429 30.05.2024
Калоян Паргов: Всяко политическо решение трябва да има оценка за въздействие на демографските процеси

За всяка една държавна политика или политическо решение, независимо дали се формира от законодателната или от изпълнителната власт, трябва да има оценка за въздействие на демографските процеси. Да е ясно как едно управленско или политическо решение и действие допринася за подобряване на демографските тенденции всредносрочен или дългосрочен план.


Това предложение направи председателят на СИНПИ д-р Калоян Паргов по време на форума „Демографското бъдеще на България. Инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“, организиран от „Стандарт“, в който взеха участие министри, представители на научните среди, бизнеса, синдикатите и неправителствени организации. Предложението ще залегне в меморандума, около която се обединиха участниците в събитието.

 

Паргов припомни, че преди две години на първия форум на СИНПИ бе обявена основната цел на сдружението – търсене на решения на демографските проблеми през призмите на различните сектори и политики,  и го нарекоха проблема на проблемите. „Две години по-късно аз считам, че това е задача на задачите. Когато си поставим задача, имаме цел, това предполага действие. Вече е крайно време за активни действия“, обясни председателят на СИНПИ.

Той се спря на факторите, които влияят на демографските процеси, като на първо място постави политическа стабилност или нестабилност в държавата. „Когато има усещане за политическа нестабилност, има усещане за липса на перспектива, хората спират да планират и влизат в авариен режим на мислене за намиране на нова перспектива за работа и живот“ каза Калоян Паргов.

 

На второ място като фактор посочи големите проблеми на икономическото ни развитие и дисбаланси през последните години, които са  довели до по-голямо социално разслоение, а от там и до големи регионални диспропорции. „За мен има три кита – икономика, образование и здравеопазване. Без силна икономика няма как да финансираме и да стимулираме политики в разходоемки сектори, каквито са образованието и здравеопазването“, убеден е той.

„Демографията е изключително инерционен процес, той не може да се реши сега и веднага или след две години. Ако започнем сега и сме систематични и постоянни, резултатите ще дойдат най-рано след десет-петнадесет години и да се видят първите промени в тенденциите. За мен това не трябва да бъде приоритет, а основна цел, на която да бъдат подчинени политиките“, категоричен бе д-р Паргов.

 

Според него ключов принцип трябва да е равният достъп, защото социалното изключване става все по-голямо, заради социално разслоение и неравенства.

 

„Много ми се иска да не мислим за еврозоната и за Шенген като някакви големи цели, които си поставя едно или друго правителство, а като инструменти, с които да подобрим качеството на живот, бизнеса, икономиката и от там на демографските тенденции. Това са инструменти, които трябва да използваме ефективно“, счита Калоян Паргов.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама