НОВИНИ


ISW: Байдън разхлаби важно оръжейно ограничение пред Украйна

0 3129 31.05.2024
ISW: Байдън разхлаби важно оръжейно ограничение пред Украйна
личен архив

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил промяна в политиката, която ще позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, включително ракети GMLRS, но не и ракети с по-голям обсег ATACMS, за нанасяне на удари на руска територия в близост до границата с Харковска област.


Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Европейските съюзници на Украйна продължават да обявяват подкрепата си за разрешаване на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

 

Не е ясно докъде в Белгородска област САЩ разрешават на украинските сили да нанасят удари с оръжия, предоставени от САЩ, и дали на Украйна ще бъде разрешено да нанася удари по руски сили и техника в Курска и Брянска област.

 

Руските военни цели извън непосредствената гранична зона с Харковска област обаче също са легитимни военни цели и продължаващите ограничения на способността на Украйна да нанася удари по цели в други части на Русия възпрепятстват способността на Украйна да се защитава срещу руската агресия.

 

Русия все още се радва на известно убежище, в което руските военни могат да закрият военни сили, преди те да се приближат достатъчно близо до Харков или да навлязат в други части на Украйна.

 

Русия ще продължи да се възползва от всяко частична възможност, докато западните държави продължават да налагат ограничения върху способността на Украйна да се защитава.

ISW продължава да смята, че САЩ трябва да позволят на Украйна да нанася удари по всички легитимни военни цели в оперативния и дълбокия тил на Русия с оръжия, предоставени от САЩ.

 

Високопоставени украински военни съобщиха, че руските сили прехвърлят сили към северната част на Харковска област от други сектори на фронтовата линия, което показва, че руските военни продължават да дават приоритет на усилията за привличане и задържането на украинските сили в северната част на Харковска област.

 

Френски официални лица съобщиха, че скоро може да обявят, че Франция изпраща военни инструктори в Украйна.

 

Западните държави продължават да полагат усилия за увеличаване на производството и доставките на артилерия за Украйна.Държавите - членки на НАТО, не разполагат с достатъчен капацитет за противовъздушна отбрана, за да защитят членовете на Алианса в Централна и Източна Европа в случай на пълномащабно нападение.

 

На 30 май руското правителство одобри пакет от изменения в руския данъчен кодекс, които ще въведат прогресивна скала на данъка върху доходите от 2025 г., като по този начин незначително ще прехвърлят част от финансовата тежест на дългогодишните военни усилия на Русия в Украйна върху богатия руски елит.

 

Руският президент Владимир Путин продължи да полага усилия за преодоляване на продължаващата демографска криза в Русия като част от вътрешнополитическата инициатива "Година на семейството" 2024.

Съобщава се, че руските мироопазващи сили в подкрепяната от Русия сепаратистка република Приднестровие в Молдова провеждат едномесечна неразрешена проверка на бронираните си превозни средства и може да извършат нови провокации през следващите месеци.

 

Украинските сили наскоро напреднаха в района на Вовчанск, а руските сили наскоро напреднаха в района на Часов Яр, Авдеевка и град Донецк и в източния (левия) бряг на Херсонска област.

 

Русия сформира нов неназован въздушно-десантен (ВДВ) полк, базиран в окупирания Крим, който в момента действа в Запорожкото направление.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама