НОВИНИ


Елена Поптодорова: В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ

2 2477 31.05.2024
Елена Поптодорова: В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ
Бившият посланик на България в САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова БГНЕС

"Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мара Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави."


Това мнение изрази пред БНР бившият посланик на България във САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова.

 

„По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му“, коментира тя.Специалистът прогнозира, че със събитията от последните два дни, признаването на Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати, и това делото слагат началото на дълга съдебна сага.

 

„Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда“, смята Поптодорова.

 

Експертът обясни, че на 11 юли официално ще бъде произнесена присъдата и „има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще“.

 

Дипломатът смята, че ще се обжалва присъдата:"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията."

 

„В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ. И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребии“, уточни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и „той не би могъл да компроментира себе си“.Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната.

 

Във връзка с президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова сподели, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън.

 

По думите й това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама