НОВИНИ


Доклад на ДАНС: Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност

3 2503 31.05.2024
Доклад на ДАНС: Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност
БГНЕС

"Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Засилват се опасенията за възможна руска агресия и към други страни. Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие."


Това се отбелязва в годишния доклад на ДАНС, в който се посочват приоритетите за 2024 г.

 

Интензифицират се усилията на Русия за заобикаляне на каскадно налаганите санкции чрез изграждане на мрежи за износ на руски суровини и за доставка на стоки, необходими за поддържане на способности за водене на война. Бойните действия в Украйна продължават да имат комплексно негативно отражение върху Черноморския регион, в т.ч. по отношение на екологичната сигурност, транспорта, туризма и инвестиционния климат. Запазва се рискът от мащабни замърсявания с трансграничен ефект при засягане на ядрени централи, химически или нефтени съоръжения. Продължаващите инциденти с плавателни съдове и авиация и провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, в т.ч. в българската изключителна икономическа зона, се казва още в документа.В контекста на продължаващата агресия на украинска територия Русия все по-често съчетава военните си операции с киберпосегателства за злонамерено въздействие върху държавното управление на Украйна, енергетиката, транспорта, комуникационните технологии и снабдяването с храни, а подкрепящи нейната кауза хакерски групи се стремят да дестабилизират и подпомагащи Киев държави и организации.

 

В доклана на ДАНС се подчертава, че в региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави. Злонамерени външни намеси влошават съществуващите етнически и религиозни разделения и проблеми, както и вътрешнополитическата и икономическата нестабилност в някои страни. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама