НОВИНИ


75 украинци се върнаха от руски плен, сред тях - герои от остров Змийний и Азовстал. Син видя майка си за пръв път от 2 г. /видео/

2 3009 31.05.2024
75 украинци се върнаха от руски плен, сред тях - герои от остров Змийний и Азовстал. Син видя майка си за пръв път от 2 г. /видео/
24-годишната следователка от Националната полиция Мариана Чечелюк от Мариупол

Още 75 украински затворници са върнати в Украйна от руски плен, съобщи президентът Володимир Зеленски на 31 май. Сред тях са военнослужещи от въоръжените сили и Националната гвардия, граничари и четирима цивилни.


Бившите пленници са разменени за 75 руски войници, твърди РИА Новости, като се позовава на Министерството на отбраната на страната.



„През цялото това време не сме спирали да работим нито за ден, за да върнем всички у дома от руски плен“, заяви Зеленски.

 

„Ние помним за всеки човек. Полагаме всички усилия, за да намерим всеки един от нашите хора. Благодарен съм на екипа, отговорен за обмена“.

 

Освободените пленници включват 70 мъже и пет жени, включително 19 защитници на остров Змийний, 14 служители, които са защитавали атомната електроцентрала в Чернобил и 10 защитници на Мариупол и Азовстал, съобщи Координационният щаб за третиране на военнопленници.

 

Украинците са били пленени в областите Харков, Киев, Херсон, Донецк, Луганск, Запорожие и Суми, пише "Українська правда".


.

За среща на майка военнопленничка и нейния син, които не са се виждали повече от две години, съобщи комисарят на украинския парламент по правата на човека Дмитрий Любинец..

 

„Днес, по време на размяната, едно момче на име Дмитро се срещна с майка си, която се е върнала у дома от плен. Жената е била пленена в „Азовстал“, а сега прегръща сина си за първи път от много време насам!. Това беше истински подарък за Дмитро, тъй като на 24 май момчето имаше рожден ден. И той, и майка му са преизпълнени с емоции“.

 

Омбудсманът отбелязва, че по-рано момчето е било върнато от плен от Службата на омбудсмана от временно окупираната територия на Украйна. „Що се отнася до майката на момчето, руснаците са искали незаконно да я осъдят“, пише Любинец.

 

 

Това е 52-та размяна на пленници от началото на пълномащабната война. Към 31 май от руски плен са освободени 3210 украински войници, съобщиха от щаба.


.

 

Сред военнопленниците, които Украйна успя да върне в рамките на 52-рия обмен, е и 24-годишната следователка от Националната полиция Мариана Чечелюк от Мариупол, която виждате на снимката. Тя е била в плен повече от две години. След началото на пълномащабната инвазия момичето и по-малката ѝ сестра се криели от обстрела на руските военни в стените на „Азовстал“. След евакуацията на цивилното население от завода сестрите са разделени в руски филтрационен лагер.

 

Окупаторите, които научават за професията на Мариана, я отвеждат в центъра за задържане в Донецк. По-късно е държана в колония в Оленовка, а след това в затвори в Таганрог и Мариупол, пише "Життя".





„Опитаха се да превлекат дъщеря ми на руска страна както със сладки обещания за голяма заплата, така и със сплашване. Но тя отказа", казва майката на Мариана Наталия Чечелюк. По думите на майка ѝ в плен Мариана е преживяла много мъчения - гладувала е, бита и малтретирана по други начини. Заради условията на задържане здравето на момичето се влошило: респираторните заболявания и болките в гърлото се превърнали в хронична форма на бронхит.

 

Координационният щаб за третиране на военнопленници публикува видеозапис на първите минути на родна земя на войниците, завърнали се от руски плен. На него се вижда как разплаканата Мариана се обажда на майка си.

 

 

В друго видео Марияна чете стихотворение, написано за майка ѝ, докато момичето е в плен.

 

 

Щабът благодари на Обединените арабски емирства за ролята им в улесняването на последната размяна.



Зеленски посочи евентуален обмен на военнопленници „всички за всички“ като една от идеите, които ще бъдат обсъдени по време на предстоящата световна среща на върха за мир в Швейцария през юни, предаде "Kyiv Independent".

 

По-рано бе съобщено, че размяната на пленници се е състояла на 8 февруари, като 100 украински военнопленници са били освободени от руски плен.

 

Преди това, на 3 януари, бяха разменени 230 пленници в рамките на най-голямата размяна на пленници от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама