НОВИНИ


Много млади българи се завръщат към миньорската професия

1 3112 31.05.2024
Много млади българи се завръщат към миньорската професия
Тежка професия

През последните години в Мадан се наблюдава засилен интерес и завръщане към минните професии, заяви пред БТА инж. Сергей Атанасов, изпълнителен директор на ГОРУБСО – Мадан. Минното дружество издържа стипендианти студенти, за които минно-геоложките специалности вече са желани, виждайки бъдеще в рудодобивното предприятие в родопския град.


Кадри за оловно-цинковите мини се обучават и в Професионалната гимназия "Васил Димитров" в Мадан, в която има прием за специалността "Добивни и строителни минни технологии".

 

След края на учебната година, в ГОРУБСО – Мадан се очаква да постъпят младежи, дипломирани в гимназията. Наред с учениците, в Професионалната гимназия се обучават по минни специалности задочно и 15 работници в ГОРУБСО. Повишеният интерес към тези специалности, според инж. Атанасов, е показател, че дипломиращите се младежи виждат възможност за кариерно развитие в ръководеното от него предприятие. След годините на губещо държавно предприятие, ГОРУБСО – Мадан вече е във финансова стабилност. Подобна тенденция през последните години е следствие на това, че хората виждат дългосрочно развитие на фирмата, коментира директорът. Според него важен фактор за стабилността на минното дружество е фактът, че основен акционер в ГОРУБСО – Мадан е КЦМ, което дава повече перспективи и сигурност като комбинация между металургия и рудодобив.


През 2024г. е удължен срокът за търсене и проучване на две от площите, по които ГОРУБСО – Мадан работи през последните 3 г. Предприятието очаква да получи и разрешение за регистрация на търговско откритие за площ "Петровица - север". Разрешението веднага след това ще даде право и за концесия за добив от тази площ, проучвана през последните 10 г. Това е много сериозно постижение, защото сме извървели пътя да проучим една площ, да докажем запаси в нея и след това да стигнем до ниво да вземем концесия за добив, посочи още инж.Сергей Атанасов.

 

Проучванията показват доказани рудни запаси в тази площ за около 10-15 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама