НОВИНИ


Българското розово масло впечатли „най-важните носове“ в парфюмерията

0 3400 31.05.2024
Българското розово масло впечатли „най-важните носове“ в парфюмерията
Розово масло

Българското розово масло е силно търсено от парфюмеристите на компаниите-гиганти в модния сектор. Употребата му помага за задържане на трайността на аромата. На регулаторно ниво, обаче се виждат проблеми, като има предложение, с което заобиколно биха били ограничили естествените етерични масла. Секторът се надява след евроизборите и формирането на нова ЕК, да има хора, които мислят рационално и за да вземат научнообосновани решения.


Това коментира Гергана Андреева, изп. директор на Българска национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", пред Блумбърг..

 

На форуми във Франция са присъствали престижни международни компании, които потребяват етерични масла от България и ги използват в парфюмерийната индустрия. Парфюмеристите на световни брандове в модата избират кои суровини да използват за ароматите си, каза Андреева. Те разкриват, че българското розово масло е изключително важно за тяхната работа, тъй като при употребата му се избягва необходимостта от използване на много допълнителни съставки. Розовото масло помага и за задържане на трайността на аромата на парфюма.

 

Експертът е оптимист за сектора на етеричните масла у нас, тъй като в България се произвеждат високо качествени масла, които се оценяват от клиентите по цял свят. В брашна се въвежда и идеи за устойчивост и достойно възнаграждение за всеки по веригата. Кампанията по розобера е започнала по-рано тази година заради топлите месеци от началото на 2024 г. Тази реколта е с изключително добър и маслодаен цвят.

 

На форума във Франция са присъствали и представители от ЕК, работещи за регулирането на сектора. Гостът обясни, че се задава нова „битка“ с регулаторите, тъй като има предложение, с което заобиколно биха се рестриктирали естествените етерични масла. Гостът разкри, че това предложение би облагодетелствало химичната индустрия, ако бъде прието. И допълни, че по този начин се вижда силата на лобитата в индустрията.

 

Сега Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" в обединение с големите европейски и международни асоциации за етерични масла ще се борят за отхвърлянето на това предложение. Надеждите са свързани с европейските избори и формирането на нова Комисия след тях.

 

„Надяваме се да има повече баланс и умерени хора, които мислят рационално и за да вземат научнообосновани решения и имат някаква цел, а не защитаване на определени лобита.“, казва още тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама