НОВИНИ


Отново проблем с новата маркировка в центъра на София: Липсват някои паркоместа за инвалиди

2 3142 31.05.2024
Отново проблем с новата маркировка в центъра на София: Липсват някои паркоместа за инвалиди
София

Съюзът на инвалидите в България и Асоциацията за рекреация, интеграция и спорт алармират, че липсват част от паркоместата за инвалиди в новата организация на движение в центъра на София по булевард „Патриарх Евтимий“ и улица „Цар Шишман“.Липсват оцветените в синьо и разчертани места. Потърпевши от района допълват, че паркоместата са по-малки от определените по закон и така се създават предпоставки за инциденти с останалите участници в движението.


„Това с паркирането е огромен проблем, тъй като на нас са ни необходими специални места – трябва да са по-широки, за да си сваляме количките“, посочи Стефан.


От общината уточниха, че инвалидните паркоместа са предвидени в новата организация и ще бъдат възстановени. Заради спирането на проекта от съда не са могли да ги направят досега.


Затова и до последващото решение на съда обмислят въвеждането на временна организация за движение в района, която да реши проблема на хората с увреждания.


Новата организация на движението на столичните булеварди „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и ул. „Фритьоф Нансен“, които се намират в идеалния център на столицата, предизвика скандали и разделение както в администрацията на града, така и сред хората.


Новата маркировка и разпределение на местата за паркиране, както и вело алеите, бяха направени по време на дългите почивни дни за Великден.


Появиха се обвинения, че промените не са съгласувани с МВР. Проведоха се и протести.


След жалба на Европейския център за транспортни политики Софийският административен съд постанови да бъдат „безусловно прекратени действията на Столична община“ по промяна на движението в центъра на София.


От Столична община ще обжалват решението на съда на втора инстанция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама