НОВИНИ


Отбелязваме Международния ден на детето. Честит празник на всички деца!

2 2551 01.06.2024
Отбелязваме Международния ден на детето. Честит празник на всички деца!

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 г.


На конференцията е приета Декларация за правата на детето без значение от неговата раса, националност и религия. В България 1 юни се е отбелязвал съгласно указ на цар Борис III през 1927 г.

 

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.



По случай 1 юни в цялата страна са организирани различни събития за най-малките. 

 

В София кметът на града Васил Терзиев ще даде началото на месеца на детето в града. В 9 ч. в Княжевска градина Терзиев ще открие празника на децата – „Мечтаем Заедно“. 

 

От Българския Червен кръст (БЧК) са предвидили редица събития в София, Пловдив, Бургас и Варна, на които ще бъдат раздавани балони на децата и информационни материали на техните родители за значението на имунизациите, съобщиха от организацията. Партньори в инициативата са Министерството на здравеопазването, УНИЦЕФ – България и Националната мрежа на здравните медиатори.

 

МВР организира специален празник за децата в пространството между сградата на ведомството (от ул. „Паренсов“) и градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ от 10:00 часа, съобщиха от ведомството. От 21:00 часа ще има и ЗD светлинен видео спектакъл на сградата на МВР, част от откриването на информационно събитие „Заедно за по-сигурно бъдеще”.



По повод 1 юни БДЖ организира пътуване с ретровлак до Банкя. Композицията ще бъде съставено от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III “Корона Експрес“, съобщиха от железницата. Парният локомотив от Централна гара София в 09:55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10:25 ч. От Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:55 ч. и ще пристигне в столицата в 16:25 ч.

 

Безплатно ползване на лифтове Витошко лале 1 и Витошко лале 2, за деца до 14 години, организират от „Витоша ски“. Така ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата, обявиха от компанията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама