СВЯТ


Байдън: "Израел предлага план за прекратяване на огъня в Газа". Ето стъпките в него

0 4610 01.06.2024
Байдън:
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел предлага нов план за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предадоха световните агенции. Той добави, че този повод за споразумение относно Газа не бива да се изпуска.


Байдън заяви, че предложението на Израел включва изтегляне на всички израелски военни от анклава за шест седмици, пълно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници.


Байдън допълни, че радикалното палестинско движение вече не е в състояние да извърши нова мащабна атака срещу Израел, и призова израелците и Хамас да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници в замяна на удължаване на прекратяването на огъня.

 

„Това наистина е решителен момент. Израел направи своето предложение. Хамас казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно“, каза Байдън, говорейки за триетапната сделка, която израелските представители са предложили на Хамас.


Израел започна войната в Газа след нападението на Хамас на 7 октомври, при което бойците нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. Израел казва, че около 100 заложници все още са в плен в Газа, заедно с телата на още около 30 души.

 
Първи етап от плана за мир

 

Байдън разказа, че първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва „пълно и цялостно прекратяване на огъня“, изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.Американските заложници, които ще бъдат освободени на този етап, както и телата на убити заложници, ще бъдат върнати на семействата им. Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона.

 

Втори етап

 

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, и израелските сили ще се изтеглят от Газа.

 

„И докато Хамас изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня в „постоянно прекратяване на военните действия“, каза Байдън.

 

Трети етап

 

Третият етап призовава за започване на мащабно възстановяване на Газа, на която ще са и нужни десетилетия за това.


ЕС приветства представения от Байдън израелски план за спиране на огъня в Газа

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства вчера „реалистичната" израелска пътна карта за прекратяване на огъня в Газа, представена от президента на САЩ Джо Байдън. Фон дер Лайен смята, че тя предлага "реална възможност" за слагане на край на войната, съобщи АФП.„Напълно съм съгласна с Байдън, че последното предложение предлага реална възможност да се придвижим към край на войната и страданията на цивилното население в Газа. Този подход в три стъпки е балансиран и реалистичен. Сега той се нуждае от подкрепата на всички страни", написа председателката на ЕК в социалните мрежи.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама