НОВИНИ


КЕВР реши природният газ да поскъпне с над 8%

0 2430 01.06.2024
КЕВР реши природният газ да поскъпне с над 8%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 59,55 лв на мегаватчас (MWh), съобщиха от регулатора. Стойността е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 54,70 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че синьото гориво през юни ще е с над 8 процента по-скъпо спрямо миналия месец.


На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от обществения доставчик актуални данни, формиращи цената на природния газ за юни.Според КЕВР, независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8 процента, анализът показва, че "Булгаргаз" е осигурил благоприятни условия за доставка, на фона на все по-високото увеличение на референтния индекс TTF през май. На 31 май, последния работен ден на месеца, при затварянето на нидерландската борса индексът TTF е достигнал стойност 34,70 евро на мегаватчас, т.е. 67,87 лв. Утвърдената за юни цена на "Булгаргаз" е с 8 лв. по-ниска, посочват от регулатора.

 

Нараства ролята на газовите доставки по договора с Азербайджан, които покриват близо 81 процента от месечното потребление и като цена не са обвързани с индекса TTF, а с цената на петрола, допълват от КЕВР. Останалите 19 процента за покриване на потреблението за юни са осигурени по сключен договор с газов търговец при изгодни условия, след проведена тръжна процедура, пише още в съобщението. По време на открито заседание на КЕВР по темата, което се проведе на 30 май, председателят на Комисията Иван Иванов посочи, че нужните количества ще бъдат закупени от "Боташ", предаде БТА.

 

На 2 май от "Булгаргаз" съобщиха, че започват тръжна процедура за доставка на 1 000 000 MWh втечнен природен газ през юни. Доставката ще бъде извършена на терминал за втечнен газ в Турция съгласно сключеното споразумение с турската държавна компания "Боташ". 

В доклада на обществения доставчик до КЕВР пише, че това се прави поради промяна на датата на търговска експлоатация на терминала за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама