НОВИНИ


В деня на защита на децата - как да ги защитим от войната? Разкази от българското село Криничне, Украйна

3 2633 01.06.2024
В деня на защита на децата - как да ги защитим от войната? Разкази от българското село Криничне, Украйна

Днес е денят на защита на децата. Редно да повдигнем тази тема - как да ги защитим от войната?


В Украйна тези дни се завършва учебния училищния процес, който вече трета година е голямо изпитание за децата. Как е да се учиш по време на бомбардировки, сирени, изключвания на ток и непрекъснати загуби на близки Тетяна Станева попита учителите на българското село Криничне (Чушмелий) и Болградската гимназия “Георги-Сава Стойков Раковски” в Одеска област, Украйна.

 

 

Учителите се оплакват от дисциплината на децата след сирените, от отсъствие на интерес към учебния процес и цели в живота, които, разбира се, са последствие от неопределеността, предизвикана от войната. Също така те разказват как заедно преодоляват трудностите с тока. Как психологическото състояние на децата се вижда в тревогата в очите им, дори ако те самите нищо не казват или не умеят да формулират проблема. 

 

Също така отбелязват, че патриотическото възпитание на децата е значително по-високо, отколкото беше преди, сега децата го чувстват с кожата си. 

 

Някой пък вярва, че всяко зло е за добро, и тези трудности само закаляват децата и ги правят по-силни, събрани и резултативни, а значи в бъдеще и по-успешни. 

 

Така ли е, или не ще покаже животът, а на нас остава да вярваме, че българчета в Украйна и всички украински деца имат бъдеще и ще имат живот. 

Сюжетът е направен специално за Бесарабски фронт, в рамките на програмата за борба с дезинформацията “Словото е оръжие”, с подкрепа на Министерството на външните работи на РБ, представлявано от Посолството на Република България в Киев.

 

Тетяна Станева, "Бесарабски фронт". Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама