НОВИНИ


Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

5 2515 02.06.2024
Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция
Володимир Зеленски

Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за разлика от САЩ, работи за това „страните да не вземат участие в срещата за мир“.


Русия не е поканена на конференцията, която ще бъде проведена в Бургенщок край Люцерн на 15 и 16 юни, а Китай даде да се разбере, че няма да участва, отбелязва ДПА.


В предишно изявление в Сингапур, без да назове Китай по име, Зеленски каза, че има страни, които се опитват да попречат на присъствието на други държави на срещата в Швейцария.

 

Русия която така и не бе поканена, посочи, че така или иначе няма интерес от участие в предстоящата мирна конференция, а тази позиция беше потвърдена от президента Владимир Путин по време на държавното му посещение в Пекин миналия месец.

 

Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане.

Сегашната ситуация не отговаря на очакванията на Китай и на международната общност, каза в петък в Пекин говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин. Тя поясни, че конференцията няма как да постигне своите цели, при условие че Русия не е поканена.

 

Според Зеленски над 100 държави и организации са потвърдили участието си. На срещата ще бъдат обсъдени размяна на затворници, продоволствената сигурност и ядрената безопасност, с цел да се изпрати предложение на Москва, обясни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама