НОВИНИ


Надежда Нейнски: Главчев не е взел на своя глава решението за Сребреница

24 4308 02.06.2024
Надежда Нейнски: Главчев не е взел на своя глава решението за Сребреница
Надежда Нейнски

Служебният министър-председател и външен министър Димитър Главчев очевидно не е взел самостоятелно решението си да промени в последния момент позицията на България по резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница. Това коментира пред "Нова телевизия" бившият външен министър и посланик в Турция Надежда Нейнски.


"Идеята за промяна в една политика не може да падне от небето. Ако някой иска да промени политиката, да го заяви. България олеква. Очевидно е, че Главчев на своя глава не е взел това решение, смятам, че не би имал кураж", каза Нейнски в коментар на това, че премиерът час преди гласуването в ООН е писал на българския постоянен представител Лъчезара Стоева да гласува "въздържал се".


Според Надежда Нейнски, ако Стоева се беше подчинила, България щеше да заеме позицията на Сърбия и Русия, а това би било огромна репутационна щета, защото щеше да разруши доверието на партньорите на страната. "Тук става дума за геополитически дебат, а не за една резолюция. Под повърхността има съживени пластове на хора и интереси, които нямат нищо общо с геополитическата ориентация на България и дебнат мига да я променят", подчерта българският дипломат.

 


Помолена да коментира на какво ниво комуникира с България сръбският президент Александър Вучич, който пред медии в страната си заяви, че е изненадан от гласуването на България и че е имал уверения то да е друго, Нейнски отговори, че това става на най-високо ниво - президент, министър-председател, лидер на партия. Не пожела да е по-конкретна в условията на предизборна кампания.


Нейнски нарече "разговор между глухи" провала на днешното парламентарно заседание, на което по искане на "Продължаваме промяната - Демократична България" Главчев трябваше да даде обяснения за действията си. Напомни, че промените в конституцията, свързани с извънредните заседания в хода на предизборната кампания, са именно за да има парламентарен контрол върху служебното правителство, а не позиции да се променят зад гърба на парламента.


"В последните години България никога не е заемала смела позиция в международен дебат, единствено попълва квоти, които й се полагат," каза Нейнски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама