НОВИНИ


Анализатори с различно мнение за провала на извънредното заседание на НС

5 2405 03.06.2024
Анализатори с различно мнение за провала на извънредното заседание на НС
Константин Вълков и Румяна Коларова

Какво се крие зад провала на вчерашното извънредно парламентарно заседание и как може това да се тълкува в контекста на предстоящите избори? Върху тези въпроси разсъждаваха в студиото на „Тази сутрин“ политологът проф. Румяна Коларова и журналистът Константин Вълков.


„Самата възможност за свикването на заседание на Народното събрание налага някакви ограничения в действията на изпълнителната власт. Това е хубавото на Конституцията на България и ако някой каже, че тя не действа, това не е така – тя си действа ефективно“, посочи проф. Коларова.

 

Според нея провалът на последното извънредно парламентарно събрание също трябва да се разглежда от положителната му страна, защото „събирането на депутатите толкова близо до изборите щеше да се използва единствено за агитация“.

 

„Не мисля, че е точно така. В такъв случай и Доналд Тръмп не бива да го съдят, защото е в годината на президентски избори. Сакън да не накърним неговото достойнство. Според мен темата за поправките в Конституцията на България отваря два много важни въпроса за нашата страна. Първият е за зависимостите – ако веднъж завинаги не се разберат тези зависимости, никога няма да се чува гласа на никого, колкото и избори да имаме“, каза от своя страна Константин Вълков.

 

Според журналистът това, което се случи с проваленото парламентарно заседание, е скандално и със „земетръсен характер“, защото издава определени зависимости.

 

Проф. Коларова не вижда чак такъв проблем в тома и не смята, че зависимостите трябва да се изясняват в Народното събрание. Според нея служебният премиер е имал възможност да каже, каквото е искал да каже по темата със скандала „Сребреница“.


Димо Гяуров за грамата за Сребреница: Фрапантно непознаване на правилата на ООН

 

Журналистът и политологът разсъждаваха и по темата, защо Главчев е изпратил съобщение на постоянния представител на България в ООН Лъчезара Стоева непосредствено преди гласуването за геноцида в Сребреница.

 

Според проф. Коларова служебният премиер носи отговорност за случилото се, но няма нужда от подаването на оставка, защото „кризата след една такава оставка ще бъде много по-голяма“.

 

„На всички избори се случва т.нар. дилема на таралежа – няколко таралежа, когато им е хладно, се опитват да се сближат, но ги боли. Това се случва и в политиката – не могат да направят коалиция защото ги боли. Според мен единственото решение е ДПС да бъде на второ място. Така този възел, тази дилема ще се разреши“, посочи още Константин Вълков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама