НОВИНИ


Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова е плащала 100 000 евро на месец на Таки за охрана

6 2634 03.06.2024
Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова е плащала 100 000 евро на месец на Таки за охрана
Ружа Игнатова

Криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от десетки полицейски служби и е в Топ 10 на най-търсените от ФБР лица, е плащала по 100 000 евро месечно на митичния Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. Това твърди в разследване британската Би Би Си. Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол и се намираше в Дубай, но после той отпадна от списъка на издирваните, защото обвиненията срещу него са свалени.


Родената в България, но притежаваща и германско гражданство Игнатова се издирва заради създадената от нея финaнcoвa пиpaмидa - ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с поне 4 млрд. долара. Според американската прокуратурата, жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., В момента дейността на свързани с нея дружества се разследват в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави. Нейните следи се губят през 2017 г. и оттогава не може да бъде открита и следа от нея. Игнатова се издирва от Интерпол по искане не на България, а на Германия.

 

Сега Би Би Си, чрез предаванията си BBC Eye Investigations and Panorama, твърди, че е тръгнала по нейните следи, за да се опита да разбере нейната съдба. Пред журналистите Ричард Райнхард, който е започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, говори за "ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично". И назовава Таки, който определя като човекът, който е отговарял за физическата й сигурност. „Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура", казва в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. Райнхард.

 

Според Райнхард, Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. „Това е като престъпник с бяла якичка, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди.“ "Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г. българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin", се твърди още в разследването.

"Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й",.

 

В разследването се говори и за документи на Европол, в които се споменава за някакви сложни сделки за продажба на парцел на българското Черноморие. "Документите на тайната полиция бяха предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който междувременно е изчезнал", се посочва в разследването.

 

В него се говори за възможно убийство н Игнатова на яхта в Йонийско море и в същото време се разказва за неуспешна операция в Гърция през 2022 г. за нейното задържане. В разследването се разказва и за отношения и разговори през 2022 г. между Таки и застреляния точно преди години в ЮАР Красимир Каменов-Къро все във връзка с Игнатова.

 

"Екипът на Би Би Си получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва: "ФБР „не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление".

 

Те биха отстранили някого само ако има категорично доказателство, че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма. А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава преследвана жена, обобщава Би Би Си.

 

"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама