НОВИНИ


Калина Илиева отърва съда

11 5104 09.12.2010
Калина Илиева отърва съда
Калина Илиева

Бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, която предизвика грандиозен скандал, злепоставяйки не само себе си, но и хората, които са я назначили на високия пост, няма да бъде съдена в Германия за фалшивата диплома.



Прокуратурата е прекратила разследването срещу нея поради липса на доказателства, че деянието е извършено на територията на федералната република, съобщи БНТ. Говорителят на прокуратурата в Берлин е уточнил, че единствената пряка връзка с Германия е използване името на висше училище.

Междувременно вчера БСП поиска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва назначаването и освобождаването от поста директор на Държавен фонд „Земеделие“ на Калина Илиева. От левицата настояват да стане ясно дали е имало оказан натиск при назначаването на Илиева на поста. Социалистите предлагат комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да разследва случая един месец.

В края на миналия месец от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че дипломата на бившата шефка на ДФ „Земеделие“ Калина Илиева е фалшива
, като се позоваха на писмо от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Министърът на земеделието обясни, че докато е заемала висшия пост, тя е засипвала с писма за нередности МВР, прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Калина Илиева беше освободена от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, след като роди, с което изненада дори земеделския министър. Преди това, няколко месеца тя е представяла болнични листове за сериозно заболяване.

Междувременно в. Труд съобщи, позовавайки се на източник от берлинското следствие, че през 2007 г. срещу Калина било водено и следствие за кражба от берлински магазин от известната търговска верига “Карщат”. То също било прекратено, тъй като след уличаването й в кражба Илиева е напуснала Германия. От компетентния орган не уточняват какво точно е “пипнала” Калина в реномирания магазин за конфекция, текстил, козметика и домашни потреби. Преценено било, че издирването и принудителното й довеждане в Берлин заради кражбата би струвало доста пари на данъкоплатците. Не се изключвало обаче подновяване на следствието, ако Илиева се озове в Германия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама