НОВИНИ


Ще завземе ли всички работни места изкуственият интелект?

1 2725 04.06.2024
Ще завземе ли всички работни места изкуственият интелект?

Изкуственият интелект ще превземе всички работни места и това не е непременно лошо. Думите са на милиардера Илън Мъск. Темата за AI не спира да е водеща в целия свят. 


"Смисълът на образователната система е да предаде опита и знанието на всички предишни поколения към следващото. Системата е само начин, по който ние тръгваме да адресираме на децата. Трудно е, особено в дни на технологично развитие. Разликата между поколенията рязко се увеличава", каза съоснователят на Академия "Никола Тесла" д-р Валентина Иванова в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024".

 

Според нея изкуственият интелект кара децата да мислят, че знаят всичко.

 

"Родителите и учителите не се явяват естествен носител на знание и опит. Връзката между поколенията лесно се компрометира. От информация до знание има голяма стъпка. Децата се плъзгат по тази илюзия. Няма цялостна картина на нещата, които учат. Тук е провалът на образователната система. Тя се задоволява с това децата да могат да възпроизвеждат уроците си", смята д-р Иванова.

 

Има спешна нужда от промяна на отношението учител-ученик-родител.

 

"Имаме нужда да върнем доверието. В момента децата не се чувстват добре в училище. Технологиите са и огромно предимство, и огромен капан. Децата са консуматори на нови технологии, но не разбират нито как, нито защо работят. Важно е да разберем, че това е обща мисия - децата ни да са подготвени", настоя д-р Иванова пред Bulgaria ON AIR.

 

Политиците трябва да се погрижат образователната система да предлага достойни предизвикателства за времето, в което живеят децата, подчерта събеседникът.

"В момента образователната система не стимулира развитието на децата. Трудно мотивираме, амбицираме да дадат най-доброто от себе си. Резултатите от матурата са вследствие на това отношение. Доброто образование ще се цени все повече и повече", на мнение е съоснователят на Академия "Никола Тесла".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама