НОВИНИ


Средната работна заплата се вдига, но усещаме ли го или инфлацията изяжда всичко?

1 2382 04.06.2024
Средната работна заплата се вдига, но усещаме ли го или инфлацията изяжда всичко?

Средната работна заплата в България се е повишила до 2198 лв. На какво се дължи ръстът и догонва ли той инфлацията? Усещаме ли ръста от 17% на доходите през последната година?


Темата в ефира на Нова ТВ коментираха старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев и изпълнителния директор в BESCO Добромир Иванов.

 
 „Картината не се променя драматично от това, което сме свикнали да виждаме последното десетилетия. Изключвайки кризите, които ни сполетяха. Ние сме в период, в който заплатите растат солидно – с 15-16-17 процента. Това очевадно е по-висок ръст от средното в Европа. Както и от  инфлацията. В края на 2022 година, когато беше най-високата инфлация – имаше момент, в който хората губеха реален доход. Може би без пенсионерите, които имаха повишение на пенсиите. Но работещите хора срещнаха по-висока инфлация от ръста на заплатите. Но тази тенденция се обърна”, заяви Петър Ганев.

 

По думите на Иванов реално за последните пет години заплатите са се удвоили. „Ако трябва да гледаме общо за всички – със сигурност увеличението на заплатите е по-голямо от инфлацията.. за целия период. Имаше един момент, в който инфлацията изпреварваше”, обясни той.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама