НОВИНИ


Готвените промени в шофьорските курсове са безмислени, според експерти

1 2465 04.06.2024
Готвените промени в шофьорските курсове са безмислени, според експерти

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви.


Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало.

 

"Процентът на лицата, които се явяват повече от три пъти, е прекалено малък и ми се струва, че това нещо няма да работи. По-добър вариант е друг - да се увеличи броят на часовете, които се отработват след всяко отпадане. Но не е логично в момента да се предприема промяна в учебната документация. Причината е, че предходната година Европейската комисия на първо четене  прие изменения в подготовката на водачи на МПС, както и единна европейска електронна книжка. И се чака сега новият Европейски парламент да приеме на второ четене неща, които ще важат за всички страни членки на ЕС, така че няма логика да се правят промени сега", каза Дойчо Пеев.

 

Темите са били разисквани и на среща, организирана от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. След нея, авто-инструкторските съюзи са представили своето становище, поясни той. Нова дискусия от бранша очакват след изборите.   


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама