НОВИНИ


Как да използваме дигиталните ваучери за храна и какво не можем да платим с тях?

1 22355 04.06.2024
Как да използваме дигиталните ваучери за храна и какво не можем да платим с тях?

От 1 юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни. Над 750 000 души използват популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11.


"След 1 юли можем да използваме ваучерите за храна на хартия до края на тяхната валидност. Някои от тях могат да са валидни до юли 2025 г. Техните ползватели не трябва да се притесняват. Търговските обекти са длъжни да ги приемат и след 1 юли", обясни главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучерите за храна Таня Обущарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

 
 В повечето случаи дигиталният ваучер за храна изглежда като дебитна карта, но с него не могат да се теглят пари от банкомат, подчерта тя.

"Другият вариант, в който ваучерът може да съществува, е да бъде изцяло виртуален. Важно е да предупредим в магазина, че плащаме не с карта, а с ваучер. В много от търговските вериги има и такива предупреждения на касата с различни стикери, тъй като трябва да има контрол на покупките, които могат да се правят с електронния ваучер", каза Обущарова.
 

Електронните ваучери за храна могат да се използват само за хранителни продукти. 

"Дигиталните ваучери са по-сигурен инструмент. С дигиталните ще бъде трудно те да бъдат фалшифицирани, с много защити са. Операторите ще следят внимателно за транзакциите. Рискът от измами и злоупотреби с електронните ваучери за храна е по-малък, отколкото с хартиените", категорична е Обущарова.

 

При насъбрана сума от електронния ваучер ще се тегли най-отдавна заредената, уточни тя.

"Това е и законодателно изискване. От картите им ще бъдат дърпани тези с най-кратка валидност. Картата може да бъде предоставена на друг човек. Максималната сума за ваучер засега остава 200 лв. Има много нови работодатели, които се включват в системата. Идеята на ваучерите е да подпомогнат семейния бюджет, да увеличат покупателната възможност на работещите. Над 90% се използват за храна и малък процент за туризъм", обобщи главният секретар на АОВХ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама