НОВИНИ


Обединение за честни избори, ОЧИ: "Осиновете" си секция за гласуване при броенето на бюлетини

5 2745 04.06.2024
Обединение за честни избори, ОЧИ:
Кадър от броенето в село Малорад, което повдигна много въпроси на предходните избори

Обединение за честни избори (ОЧИ) ще наблюдава рисковите изборни секции както на място, така и с доброволци пред екраните, които да следят видеоизлъчването от броенето в реално време. Това съобщиха от организацията.


"Основен проблем в изборния процес в България е броенето и отчитането на резултатите. С цел повишаване на доверието в изборите от ОЧИ организират голям брой доброволци, които систематично да оценят как се случва процеса в реално време, да се проследи има ли проблем с видеоизлъчването по места, както и дали има опит за нелегитимна намеса", пишат от обединението в отворено писмо.

Мотивацията на организацията е отново да има мрежа от наблюдатели е, че на предходните избори беше въведен механизмът за видеонаблюдението на броенето на бюлетини и благодарение на него бяха хванати злоупотреби на места в страната. "Това доведе до осъдени членове на секционни избирателни комисии, както и бяха оспорени част изборни резултати в страната - например тези за общински съвет в Хасково", пишат от обединението, предаде "Дневник".

 

"Ако искате да се уверите, че никой не е злопотребил с вашия глас при броенето - "осиновете" си секция за гласуване", призовава Стоил Цицелков, изборен експерт и съучредител на ОЧИ.

 

"Задачата е проста. От ОЧИ ще ви бъде посочена рискова секция, а вие ще трябва да изгледате записа от броенето и да попълните кратък въпросник с конкретни въпроси, които лесно ще подскажат на всеки доброволец за какво е важно да следи", казва още Цецелков.


От ОЧИ се ангажират и да изготвят и традиционния си анализ на изборните данни по секции, за да осветят секции с необичайно електорално поведение - което често е индикация за грешки в протоколите и/или за контролиран вот. Ако искате да се включите, може да го направите тук.
При предходните избори особено внимание бе обърнато на казус от село Малорад. В записа се чува как мъж предлага на колегите си от комисията да помогнат на трима кандидати, които са от селото. Дават се инструкции в празните бюлетини без преференция да се отбележи конкретен номер. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама