НОВИНИ


Токът за бита ще поскъпне от юли, чака се КЕВР за последно решение

1 2715 05.06.2024
Токът за бита ще поскъпне от юли, чака се КЕВР за последно решение

С 1,39% средно за страната се очаква да поскъпне токът за бита от 1 юли. Парното и топлата вода ще поевтинеят средно с 8,44%, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.


Според прогнозата на КЕВР в доклад, публикуван на интернет страницата на регулатора, най-голямо увеличение на тока се очаква за абонатите на "Електрохолд" в Западна България, които ще плащат с 2,74 на сто повече.


Очакваната цена за ЕВН в Югоизточна България е по-висока с 1,46% в сравнение с настоящия регулаторен период.


За потребителите на "Енерго-Про" обаче се предлага електроенергията да поевтинее с 0,9%.


КЕВР предвижда намаление и на цените на парното и топлата вода в цялата страна за предстоящата една година от 1 юли - средно с 8,4 на сто.


По-ниски са предложенията за всички топлофикационни дружества в сравнение с настоящия период, като най-значимо поевтинява топлината енергия в Бургас - с 14%, в Русе и във Враца - с повече от 11%.


С около 10% цените падат в Сливен и в Разград. С около 7% за топлофикациите в София, Плевен, Перник и "Топлофикация ЕВН България", с близо 4% във Варна, и 2,5% във Велико Търново.


Предложенията за новите цени ще бъдат обсъдени на две открити заседания в Комисията за енергийно и водно регулиране на 11 юни.


Окончателното решение ще бъде взето в края на месеца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама