НОВИНИ


Цицелков: Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване

2 2367 05.06.2024
Цицелков: Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване
БНР

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване. Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии.


Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК.Слабите места в ИК ще са проблем както у нас, така и в чужбина, посочи той и открои като съществен проблем слабата подготвеност на членовете на секционните комисии.

 

Работата на СИК ще бъде удължена заради четирите урни и два избирателни списъка, уточни Цицелков. Той обаче не очаква забавяне в оповестяването на резултатите.

 

Всеки български гражданин може онлайн да си "осинови" секция, която да наблюдава и да попълни кратък въпросник, обясни Стоил Цицелков. Това може да стане чрез активен линк, който ще бъде публикуван на сайта на ОЧИ.

 

Има твърде много варианти за инвалидизиране на бюлетините, коментира Цицелков в предаването "Преди всички". Той напомни, че ЦИК е задала 30 варианта на недействителни бюлетини.

 

Тенденцията е за намаляване на купения вот, но контролираният вот не намалява, подчерта той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама