НОВИНИ


Сръбският Telegraf: Руски знамена се веят по българските къщи. Притежават почти 500 000 имота

14 8999 05.06.2024
Сръбският Telegraf: Руски знамена се веят по българските къщи. Притежават почти 500 000 имота

Електронното издание на Telegraf в Сърбия отбелязвам че през последните години в България са се заселили много руснаци. Лесно могат да се познаят по руските знамена, окачени на имотите им. Такъв пример е и село Войново. Местните жители вече са се запознали с новопристигналите руснаци.


В Южна България се забелязва голям брой руснаци, заселили се от Руската федерация през изминалия период, за броя на които свидетелстват окачените знамена пред закупените от тях къщи, пише изданието

 

В село Войново Димитър вече е имал възможността да се запознае с руснаците, които са купили къща в неговия квартал, разказва сръбският сайт. 


„Те са родолюбиви руснаци, които се заселиха тук. Купиха си къщи и се преместиха тук. Те са миролюбиви, но и любопитни. Изглежда все още изпитват носталгия за страната. Много от тях са дошли напоследък“, казва Димитър, който не е изненадан от присъствието на руснаци в селото му.

 

Димитър наистина не преувеличава. Колкото повече отиваш на изток от страната, толкова повече се увеличава руското присъствие.

Миналата година руското генерално консулство установи, че над 400 000 руснаци притежават близо 500 000 имота в Източна България.

Стойността на имотите, които руснаците са закупили в България, е цели 15 млрд. евро.

 

България е една от страните, които прилагат системата "златен паспорт" от 2013 г. Тоест чужденци, инвестирали минимум един милион лева (500 000 евро) в България, могат да получат разрешение за постоянно пребиваване, след това гражданство, без да преминават през по-сложните етапи на класическата процедура, посочва още сръбското издание. 

 

Подозира се, че тази система (която съществува в няколко държави от ЕС) е улеснила корупцията и прането на пари и се използва особено от китайски и руски граждани.

 

По принцип, за да получи български „златен паспорт“, заинтересованото лице трябваше да инвестира в икономиката под формата на недвижими имоти, бизнес или банкови депозити.

 

България е била привлекателна не само заради "златният паспорт" , който се получаваше срещу малка инвестиция (напр. в Кипър минималната сума за инвестиция беше два милиона евро, а в Малта 1,5), но и защото руснаците смятат българите за "братя славяни" и лесно боравят с речта на нашите съседи на юг от Дунава, допълва още "Телеграф".

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама