НОВИНИ


Конкурсът "13 века България" беше отменен. Причината - нарушение в правилата

1 2392 05.06.2024
Конкурсът

Управителният съвет на Националния дарителски фонд "13 века България" анулира проведения през май конкурс за избор на български роман на годината и е решил той да бъде повторно проведен до края на годината - с жури в същия състав без доц. д-р Борис Минков, съобщи фондът.


Наградата беше връчена на Елена Алексиева за романа ѝ "Вулкан", което обаче предизвика остра полемика в литературните среди. Причината бе, че сред членовете на журито се оказа Борис Минков, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журито се пази в тайна по време на номинациите и съставът му се обявява при връчването на наградата. Затова няколко часа след обявяването на наградата Елена Алексиева обяви на страницата си във "Фейсбук", че се отказва от нея. 

Фондът уточнява, че мястото на Минков ще заеме експерт, който управителният съвет ще определи по-късно този месец. Освен това на членовете на журито няма да се изплати хонорар за участието им в предходните заседания, предвид споделената отговорност, която всеки от тях носел за възникналата ситуация.

 

Журито ще разгледа отново кандидатстващите романи и ще определи кой от тях печели наградата за роман на 2024 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама