НОВИНИ


Фалира водещ туроператор у нас. Какво предстои?

3 95935 05.06.2024
Фалира водещ туроператор у нас. Какво предстои?
Туроператор

Главна туристическа компания от Германия обяви фалит. Води се, че е трета по големина в Европа. У нас има летовници, пристигнали с банкрутиралата фирма. Данните сочат, че от Германия 15 000 туристи са планирали да почиват в България с фирмата.


Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“, каза пред NOVA NEWS, че напрежение няма, тъй като броят на тези туристи към момента е малък. Той посочи, че за всички тези почиващи се водят преговори с друг туроператор, който да поеме техните пакети. По отношение на бъдещите туристи Копчев посочи, че в Германия има застрахователен фонд „Пътувания“, от който ще бъдат върнати парите на летовниците или депозитите ще бъдат пренасочени към други компании.

 

Проф. Румен Драганов каза, че няма рискове за българския туризъм заради фалита на германската компания, тъй като процедурата по банкрут е много добре уредена в Германия. Той посочи, че другите германски фирми, с които работи България, в момента не са в опасност. Адвокат Антоан Атанасов от „Активни потребители“ посочи също, че риск от страна на Германия няма.

 

Драганов каза още, че в България трябва да се направи гаранционен фонд за туризма.

 

„Има пълно неразбиране от страна на българските туроператори, които се занимават с изходящ туризъм, по отношение на това каква трябва да бъде тяхната отговорност и че са длъжни да направят гаранционен фонд такъв, какъвто има в другите европейски страни“, заяви експертът.

 

Драганов смята, че държвата трябва да се ангажира с промяна в Закона за туризма.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама