БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Близо 700 000 души или не са работили никога, или само временно. Не са направили и нищо, за да се квалифицират

0 3751 05.06.2024
Близо 700 000 души или не са работили никога, или само временно. Не са направили и нищо, за да се квалифицират
Любомир Дацов

В България продължава да има слой от хора, които са с много ниски доходи. Близо 700 000 души никога не са работили или са имали само временна работа и не са направили нищо, за да повишат квалификацията си и се издържат от семействата си. Такова мнение изрази бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в ефира на NOVA NEWS.


Дацов смята, че смята, че доходите растат изпреварващо спрямо инфлацията.

 

„Икономиката е реално нещо и когато заплатите непрекъснато изпреварват ръста на реалната икономика, ти създаваш неконкурентноспособност. Имаме валутен борд в България. Гледам икономически, а не социално. Не може безкрайно много да вдигаме заплатите, защото ще имаме проблем с цената на стоките”, допълни Дацов.Според бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов таблицата, която показва доходите на българите, не е пълна. „Тези доходи са декларирани от заплати. Това не са най-богатите хора. Декларираните доходи са от продажба на акции. Ръстът на заплатите е много силен, изпреварващ. Щеше да е добре да погледнем групата от хора, които взимат между 50 и 100 хил. лева заплата. Това е групата, към която са насочени политиките на правителствата”, каза Дацов.

 

Той изтъкна, че почти никъде не се засяга въпросът за средната класа, дори в предизборните програми на партиите. Според него плоският данък стимулира качествения труд. „Политическите програми са доста непрагматични”, допълни бившият зам.-финансов министър.

 

Според Дацов средната класа са хора с пари по около 50 и 100 000 лева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама