НОВИНИ


"Работим усилено за съкращаване на всички срокове". Ще заработи ли скоро детската болница?

1 2399 05.06.2024
скрийншот

"Работим усилено за съкращаване на всички срокове. Това изисква много работа и по-голям капацитет не само в здравната инвестиционна компания, но и в Министерството на здравеопазването".


Това каза пред журналисти в Министерски съвет след заседанието на служебното правителство изпълнителният директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров, цитиран от Novini.bg.

 

Попитан кой е най-оптимистичният срок, в който ще заработи детската болница, той заяви:

 

"Най-оптимистичният срок първоначално беше 4 г. от стартиране на строителните дейности, с разрушаване и обезопасяване на терена. Новият актуализиран план съкращава този период с девет месеца (което означава болницата да заработи през 2028 г. - б. ред). Това е най-оптимистичният вариант".





В отговор на въпрос ще има ли достатъчно здравни работници за болницата и дали ще се наложи закриване на детски отделения в съществуващите в момента лечебни заведения, д-р Глигоров посочи:

 

"Идеята не е да се закриват, а да се разширят капацитетът и достъпността. В тази посока министърката вече е провела разговори с Министерството на образованието. Аз също водя разговори с ректора на Медицинския факултет в Бургас проф. Бозов, както и с другите ректори, така че да синхронизираме действията, за да може да има по-голям процент лекари, които да имат възможност да завършат педиатричната специалност. Относно медицинските сестри, проблемът не е от днес. Там се върви към съкращаване на процеса на обучение – четвъртата година да бъде реално практика".

 

Служебното правителство на г-н Главчев подкрепя целия този процес, каза още изпълнителният директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама