НОВИНИ


За първи път: Турция започна да изнася газ за България и още две държави

3 2407 05.06.2024
За първи път: Турция започна да изнася газ за България и още две държави
Реджеп Тайип Ердоган Личен архив

Турция започна да изнася природен газ за Европа за първи път. Президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган съобщи това в обръщение към нацията след заседание на кабинета на министрите, което беше председателствано от него в Анкара.


"BOTAŞ започна да изнася газ за България, Унгария и Румъния. За първи път изнасяме газ за две европейски държави, които не са наши съседи", каза Ердоган, имайки предвид Унгария и Румъния.

 

Той нарече износа на газ за три европейски държави „голяма стъпка“ за постигане на целта Турция да се превърне в международен център за търговия с енергия.

Споразуменията за доставки на природен газ през Турция за Европа бяха подписани през 2023 г. Доставките на енергия за Румъния започнаха през октомври миналата година, а за Унгария през април тази година. Türkiye ще изнася газ за България от април 2023 г..

 

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин представи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“, пише БТА.

 

Турските власти казват, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за проекта. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че реализацията на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че благодарение на активната работа по проучването и производството на природен газ страната вече е получила възможността да осигури на 2 милиона домакинства да използват това гориво със собствени ресурси .

 

"Постигнахме голям напредък в осигуряването на нашата страна с ресурси. Дневният добив на природен газ във Филиос (газовият терминал, където се доставя газ от находището Сакария в Черно море) надхвърли 5,1 милиона кубически метра. Оттам можем да задоволим нуждите от природен газ на 2 милиона домакинства.

Нашият сондажен кораб Fatih започна пробиването на още два кладенеца в газовото находище Sakarya“, каза той по време на реч в края на заседанието на правителството, която беше излъчена по местните телевизионни канали.

Ердоган също съобщи, че "историческият рекорд на страната е счупен и дневното производство на петрол в Габар в югоизточна Турция е нараснало до повече от 43 000 барела." „До края на годината възнамеряваме да увеличим тази цифра до 100 хиляди барела“, каза той.

 

Турският президент също отбеляза, че проучването и сондажите продължават в други югоизточни региони на страната. "Дейностите по проучване и сондиране продължават в Hakkari и Siirt.

 

Ресурсите, разположени там, започнаха да носят ползи за Турция, която не можеше да ги разработи поради десетилетия на ширещ се тероризъм в тези райони“, каза Ердоган. Сега, според него, „тероризмът в тези региони губи позиции“ и това ще има положително въздействие върху икономиката на страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама