НОВИНИ


"Има пари - угажда си": Колко милиарда рубли от бюджета прахосва за спортните си хобита Рамзан Кадиров?

5 2649 05.06.2024
личен архив

През 2023 година лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров е похарчил 6,1 милиарда рубли за спортни хобита. Това е повече от бюджета на Министерството на здравеопазването в Грозни, според изчисления на руския Telegram канал "Вёрстка“.


Съгласно данни от отчет на Министерството на правосъдието на Чечения през миналата година работата на три спортни клуба е струвала 6 милиарда и 102 милиона рубли (1 милиард рубли = ок. 205 000 лева). 

 

Почти 80% от тази сума - 4 милиарда и 881 милиона рубли - са изразходвани от клуба по конен спорт "Ахмат“. В доклада се посочва, че всички тези средства са получени в институцията от руски граждани и организации, но от кои точно и на какво основание - не се уточнява.

 

Работата на футболния клуб "Ахмат“ струва още 1 милиард 119 милиона рубли. Клубът получил повече от половината от тази сума - 651,6 милиона рубли - от държавния бюджет. Тези пари са изразходвани за "закупуване на стоки и услуги“, заплащане на труд и "разплащания с извънбюджетни средства“. Останалите 467,7 милиона рубли клубът получил също от руски граждани и организации. Те отидоха за същите цели, както и за плащане на данъци, пише "Фокус".

Работата на бойния клуб "Ахмат“ е струвала още 101,7 милиона рубли, като организацията е получила всички тези средства от бюджета. Те са били изразходвани за закупуване на оборудване и спортни униформи, както и за "домакинство и участие в спортни събития“.

 

Общата сума на разходите за спортните хобита на Кадиров е доста значителна в сравнение с финансовите показатели на цяла Чечения. Например, това е 3,8% от общите разходи на бюджета  на страната за миналата година, 12 пъти повече от бюджета за администрацията на лидера и правителството през 2023 година, и с 382 милиона рубли повече от бюджета на Министерството на здравеопазването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама