НОВИНИ


Посланикът на ЕС в Скопие: Договорът за добросъседство с България донесе огромни ползи

0 9348 06.06.2024
Посланикът на ЕС в Скопие: Договорът за добросъседство с България донесе огромни ползи

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър призова Северна Македония да спазва Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и Охридското рамково споразумение.


"Въпросните споразумения донесоха значителни придобивки за Северна Македония. За Европейския съюз е изключително важно пълното изпълнение на трите договора", подчерта дипломатът.

 

По думите му, има "огромни ползи" от подписването на Охридския рамков договор и Договора с България.

 

"Точно поради тази причина, за ЕС е изключително важно надграждането на това сътрудничество и тези постижения, които са постигнати досега. Трябва да се работи за пълното прилагане и на трите споразумения, което ще допринесе за по-бързото членство, всъщност за ускоряване на пътя на европейската интеграция на вашата страна", каза още Дейвид Гиър, цитиран от novini.bg

 

"Споразумението от Преспа, което се обсъжда толкова горещо в този момент, донесе огромни ползи за вашата страна. Търговията между Северна Македония и Гърция се удвои след подписването му. Разви се културното сътрудничество, а комуникацията между народите на двете страни се засили. Увеличи се и сътрудничеството във военната област между армиите на двете държави", посочи той след откриването на Европейския дом в Тетово.

 

Гиър заяви, че в резултат на подписването на Преспанския договор възприятието и позицията на Скопие на международно ниво са засилени.

 

Дипломатът отбеляза, че Съюзът очаква в най-скоро време формирането на стабилно правителство, което да предприеме "всички необходими стъпки за осъществяване на всички реформи и присъединяване на страната към Европейския съюз".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама