НОВИНИ


Цветелина Пенева от ЦИК: Изборните протоколи са елементарни за попълване

3 2334 06.06.2024
Цветелина Пенева от ЦИК: Изборните протоколи са елементарни за попълване

"Секционните комисии ще попълват два протокола. Де факто ние ще имаме четири изборни руни в помещението и и трябва последователно да се изброят гласовете в тези четири последователни урни. Протоколите не се различават особено от тези, които бяха на последните местни избори. Най-важното е, че както на изборите през октомври няма да се налага сумиране на хартиените и машинните гласове. Това, което доведе до немалка част от грешките, на които бяхме свидетели на последните извънредни избори", обясниха от ЦИК.


"Аз мисля, че за един интелигентен човек, който има желание и интерес да свърши работата, за която е отишъл в неделния, този протокол няма да представлява трудност. Той е елементарен", заяви в ефира на БНТ Цветелина Пенева - член на Обществения съвет към ЦИК.

 

Тя допълни, че тогава е имало много грешки именно заради въпросното сумиране. А сега по време на тези избори то ще бъде извършвано в преброителните центрове. Добави, че и има достатъчно време за всички членове на СИК да се запознаят с методическите указания за попълването на протоколите и какво трябва да правят в изборния ден.

 

"Досега едно слабо място беше обучението на членовете на секционните комисии, което се извършва в районните комисии. Обученията бяха недобре посетени от членовете на СИК. От последните избори те сега имат и материален стимул да участват в тези обучения, така че очакваме да бъдат посетени", каза тя.

Цветелина Пенева каза, че грешки по отношение на протоколите се случват и заради бързането от страната на членовете на секционните комисии, да приключат с тази дейност и да отидат да предадат документите в РИК заради големите опашки, които се образуват.

 

По отношение на видеонаблюдението, тя беше категорична, че това е изцяло положително, тъй като е форма на контрол.

 

"Именно сега на предстоящите избори се надяваме то отново да изиграе своята роля, имайки предвид опитът на последните местни избори".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама