СВЯТ


Politico: Украинските власти искат повече и по-бързо да се обучат пилоти за F-16 от съюзниците

1 3768 06.06.2024
Politico: Украинските власти искат повече и по-бързо да се обучат пилоти за F-16 от съюзниците
Обучение на F-16

Украинските власти са недоволни от начина, по който се обучават пилоти за изтребителите F-16, които очакват да получат от западните съюзници в близко бъдеще, пише Politico.


Украинската страна, според източници на изданието, многократно е казвала на администрацията на президента Джо Байдън, че е готова незабавно да изпрати 30 пилоти в САЩ за обучение на F-16. Събеседниците на Politico обаче твърдят, че САЩ са готови да обучат само 12 украински пилоти в базата си в Аризона до края на септември. Учебните центрове в Румъния и Дания, според изданието, също не могат да приемат толкова украински пилоти, колкото Киев иска.


Представители на сенатската комисия по разузнаването също поискаха от Пентагона да ускори обучението на украинските пилоти. Американските власти обаче се позовават на сключени по-рано споразумения с други страни за обучение на пилоти на F-16, които трябва да спазват, пише Politico.


Изданието припомня, че Украйна отдавна моли западните си съюзници да й предоставят F-16, но първоначално решението за прехвърлянето на изтребители се забави, след това поради логистични затруднения се забави изпращането им, а сега възникнаха трудности с обучение на пилоти.


Белгия, Дания, Холандия и Норвегия планират да прехвърлят повече от 60 американски изтребителя F-16 в Украйна до края на лятото на 2024 г. Украинските власти казват, че F-16 ще помогне на украинските въоръжени сили да се противопоставят по-ефективно на руската инвазия. Въпреки това, както отбелязва Politico, западните съюзници не вярват, че F-16, предоставени на Украйна, могат радикално да повлияят на ситуацията на фронта.

 

Превод: ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама