НОВИНИ


Диетолози алармират за бум на хранителни разстройства сред тийнейджърите

0 2355 06.06.2024
Диетолози алармират за бум на хранителни разстройства сред тийнейджърите

Психолози наблюдават сериозен ръст на хората с хранителни разстройства у нас. По техни данни става дума за близо 500 000 души, а най-засегнати са тийнейджърите.


"Хранителното разстройство е сериозно заболяване по типа на зависимите разстройства. Човек става изцяло зависим от това как се храни, с какво се храни, в един момент спира изобщо да се храни, или се храни и започва да повръща насилствено храната. Това е заболяване, което изисква своевременна намеса, защото е второ по причиняване на смъртност след зависимостите от наркотици", коментира психологът Полина Василева в студиото на "България сутрин".
 

Анорексията и булимията са сред най-разпространените хранителни разстройства, но те далеч не са единствените. 

 

"Имаме доста висок ръст на емоционалното хранене. Това е едно такова тъпчене с цел да запълним вътрешните празноти. Имаме хиперфагия, която е затлъстяване. Имаме модерното заболяване - орторексията, която е мания по здравословно хранене", посочи Василева.

 

"Действително покрай социалните мрежи хранителните разстройства изключително много се засилиха, тъй като ние виждаме едни перфектни тела, в огромната си част фотошопирани. Обработката е много сериозна. Другото е, че всеки гледа да покаже най-хубавото, а няма да се покаже в най-лошия си вид. Има и всякакви камери, изчистват бръчки. Това се е наложило и като тенденция от доста бизнеси, които също имат изгода от това нещо", разясни диетологът д-р Анна Йорданова за Bulgaria ON AIR.

 

Причините за хранителните разстройства често се крият в ниската самооценка на един човек, или в далечни травми.

"Ако ще търсим причини, при хората, които целят чрез ограничение или хранителни режими да преобразят себе си, те са по-дълбоки. Обикновено се коренят в ниска самооценка и далечни травми от миналото им, още от детството. В едно одобрение, което те неистово търсят всячески и отвсякъде, което означава, че някъде назад във времето то им е липсвало. Тук се изисква дълбока терапевтична работа", заяви Василева.

 

По нейни думи при един човек със здраво самочувствие социалните мрежи не биха повлияли толкова сериозно върху самооценката му.

Д-р Йорданова отбеляза, че културата на хранене в България, но и по света, не е добра, а в последните години става все по-лоша.

"Когато аз започнах да уча хранене, не беше толкова популярно. Все повече придобива това нещо популярност. Орторексията например, е доста голям проблем в момента, защото се започва една тенденция. Това са много тежки психологични травми, които съответно водят до тези резултати", каза диетологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама