АКТУАЛНО


УНСС плаши студенти да не говорят за Филчев

14 13762 10.12.2010
УНСС плаши студенти да не говорят за Филчев
Никола Филчев

Спецът по наказателно право учил младите как да преметнат следствието.



Една от най-коментираните личности в държавата през последната седмица – бившият главен прокурор Никола Филчев, е сред най-мразените и противоречиви преподаватели в УНСС. Проверка на „Торнадо” сред студентите, на които е преподавал набеденият в убийството на ямболската адвокатка и на прокурора Николай Колев, показа, че 99% от тях са останали с противоречиви и негативни спомени от лекциите по наказателно право.

„Слава Богу, че не идваше често. Постоянно отсъстваше, а на негово място влизаха асистенти, които не ни обясняваха защо го няма”, сподели петокурсник от университета. Той поясни, че когато се вясвал, Филчев винаги бил в лошо настроение и изключително раздразнителен. „Когато влезе, всички млъкват. Като един сив кардинал се държи. Ако закъснееш, те гони директно с крясъци: „Селяни, не се научихте!”, разказа студент на бившия главен. По думите експерът по наказателно право често изпадал в кризи, които понякога продължавали по 4-5 минути. Разхождал се из залата мълчали¬во, внезапно се спирал в средата на аулата с празен поглед, втренчен в младите студенти. Те на свой ред го питали дали има някакъв проблем, но той мълчаливо ги подминавал. Най-странното било, че когато кризите попреминели, започвал да говори по съвсем различни теми от плануваните. Понякога се налагало студентите деликатно да му припомнят докъде са стигнали с урока. „Когато е в настроение, е супер пич. Разказва ни любопитни истории и казуси, на които е бил свидетел. Излиза от стерео¬типа”, заяви млада студентка от юридическия факултет на УНСС. Любимите теми на преподавателя били свързани с неразкрити убийства и с похватите, с които можело да се излъже и преметне следствието.

„Много са елементарни. Винаги има начин да ги заблудиш полицаите”, хвалел се бившият главен прокурор.
„Отиваш на някого на гости и докато си говорите, влизаш в тоалетната. Вадиш от джобовете предварително приготвена кърпичка и й слагаш приспивателно. След това светкавично с бърза реакция я слагаш до носа на мишената. Тя изпада в несвяст. Увивате я с килима и мокета, след което се задушава”, разпалено разказвал Филчев историята, която се носи от уста на уста из УНСС. „Установихме, че на всички курсове я препредава, като подчертава накрая, че винаги трябва да развиеш жертвата от килима”, спомня си адвокатка, която е минала през школата на бившия посланик. Юристката допълни, че често Никола Филчев е разказвал и за убийства „от раз” – удари с тиган, с пръчка, които, попаднали на правилното място, умъртвявали светкавич¬но. Свидетели потвърдиха пред наш репортер, че когато подхващал такива теми, обикновено настроението на преподавателя се оправяло.

Отскоро ръководството на УНСС в прав текст казало на среща със студентския съвет, че категорично се забранява преподаватели и студенти да коментират Филчев пред медиите. Странният факт съвпадна напълно с телевизионния маратон, който експосланикът ни направи преди две седмици. Мистерията била пълна и от факта, че Филчев от няколко месеца не се вясвал в учебното заведение. В УНСС шушукат, че докато ректорът проф. Бориславов покровителства Филчев, може да си прави каквото поиска със студентите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама