НОВИНИ


МО отговори на опорките на Костадинов: Недопустимо е въвличането на армията ни в предизборна кампания

6 2547 06.06.2024
МО отговори на опорките на Костадинов: Недопустимо е въвличането на армията ни в предизборна кампания
личен архив

Във връзка с изказване на председател на политическа партия, уронващо престижа на Въоръжените сили на Република България, Министерството на отбраната заявява, че е недопустимо въвличането на Българската армия в предизборна кампания.


Това пише в официална позиция от страна на Министерството на отбраната на Република България, която публикуваме без редакторска намеса:

 

"Българската армия е деполитизирана. Тя служи на българския народ независимо от политическите превратности и изпълнява конституционните си задължения.

 

Участието на български военнослужещи в учения и тренировки в национален и съюзен формат е ключово за повишаване на тяхната подготовка за готовността на Българските въоръжени сили за изпълнение на конституционните им задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Република България.В конкретния случай, на 4 юни военна колона, с която се транспортира техника на зенитно-ракетно формирование за участие в националното учение „Шабла -2024“, спира в района на Аспаруховия мост във Варна. Мостът е бил временно затворен за движение от органите на МВР поради настъпило пътно-транспортно произшествие. Военната колона е била ескортирана от екипи на Служба „Военна полиция“.

 

Задачата на Служба „Военна полиция“ е да осигурява сигурността и безопасността при придвижване на личен състав и военна техника. При изпълнение на служебните си задължения военнослужещите от Службата са длъжни да носят оръжие, според чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за Военната полиция. При последвалата проверка по случая на 4 юни не е установено превишаване на правомощията на военните полицаи. Разпространената до медиите позиция на Министерството на отбраната е във връзка с проруските опорки, разпространявани в последните няколко дни от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

По-рано днес той беше гост в сутрешния блок на bTV, където беше попитан за разпространена от него в социалните мрежи информация, че привърженици на проруската партия са спрели колона от военна техника в началото на Аспаруховия мост, посока Варна. "Войната е буквално на прага ни", категоричен е Костадинов.

 
 От Министерството на отбраната обаче посочиха, че не е имало никакви действия от страна на граждани за спирането на военна колона и че причината за спирането на военната колона е катастрофа. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама