НОВИНИ


Енергийният министър: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора с "Боташ" вече са факт

9 2428 06.06.2024
Енергийният министър: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора с
Владимир Малинов

Първите стъпки в промяната на клаузите по договора между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" вече са направени", заяви днес служебният енергиен министър Владимир Малинов.


"Бяха дадени значителни отстъпки за юни от страна на "Боташ" по отношение на резервирания капацитет, което доведе до спестяване на около 12 милиона лева", съобщи той, но не даде допълнителни подробности какво още предстои, за да се стигне до предоговарянето на условията по договора с турската компания.

 

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с "Боташ", който е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2,2 млрд. долара. Според договора, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.

 

Основният аргумент на служебното правителство на Гълъб Донев да бъде сключен договора е, че тогава България не е имала достатъчно алтернативни маршрути за доставката на синьо гориво. Според договора, страната ни може да получава втечнен газ на терминалите на Турция, като същите количества "Боташ" доставя на границата от своя природен газ.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама