НОВИНИ


Обществен съвет към ЦИК: Хората гласуват под фактора страх в най-голяма степен

3 2440 06.06.2024
Обществен съвет към ЦИК: Хората гласуват под фактора страх в най-голяма степен
личен архив

Активната регистрация би била допълнителна стъпка и пречка пред избирателите. Ако за избирателите има още една стъпка, например да заявят, че ще гласуват, това ще намали избирателната активност.


Това каза в интервю за предаването “Лице в лице” по бТВ Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК.

 

“Изборното поведение е белег на това какво очакват избирателите от конкретните формации. Има секции, в които ако на едни избори се гласува за дясна партия, само няколко месеца след по-късно - се гласува за лява. Няма характерна политическа култура и избор. Обикновено става дума за секции в малки населени места, които изостават в икономическите, социални и демографски показатели, невинаги става въпрос за купен вот”, обясни още тя. 

 

По думите ѝ хората гласуват под фактора страх в най-голяма степен. “Според нас, от това дали утре ще могат да се върнат на работа. Има общини, на територията на които основен работодател е местната власт или една компания, която има интерес да е на “ти” с местната администрация или други публични институции", добави Лазарова. “В избирателните списъци са всички български граждани с валидни български документи над 18 г. Виждаме разликата между избирателите - около 400 000 души са повече в списъците за Народно събрание, отколкото за Европейски парламент, защото за да гласуват за евродепутати,  трябва да имат три месеца уседналост в държава-член на ЕС”, обясни още тя. 

 

Според Ива Лазарова, технологията на гласуване (машинно или с хартиена бюлетина) не влияе по никакъв начин. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама