НОВИНИ


Измислихте ли за кого ще дадете гласа си? Днес е последният ден на предизборната кампания за вота 2 в 1

11 2583 07.06.2024
Измислихте ли за кого ще дадете гласа си? Днес е последният ден на предизборната кампания за вота 2 в 1
БГНЕС

В полунощ приключва предизборната кампания, предаде БНТ. Утре е ден за размисъл и агитацията е забранена.


20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европейския парламент.

 

12 898 избирателни секции ще отворят врати в цялата страна на 9 юни. В 9 346 ще може да се гласува с машини. 322 ще бъдат подвижните секции за вота 2 в 1.

 

За да се гласува на европейските избори е необходимо да имате адрес от поне три месеца на територията на държава членка. Освен с машина, ще се гласува и с бюлетини. Те ще бъдат в различен цвят - зелена за Народното събрание и синя за Европейския парламент.



За да гласувате, е необходимо да имате личен документ. Ако той е изгубен, може да получите удостоверение от МВР до края на днешния ден.

 

Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции в 60 държави. От днес започва разпределянето на бюлетините и изборните книжа от посолствата на България към всички разкрити секции.

 

При гласуването за национален парламент от чужбина няма да може да се гласува с преференции, а само за партия. В сайта на Централната избирателна комисия може да се провери коя е секцията най-близо до вас.



Избирателите у нас, които нямат право да участват в евровота заради правилото за уседналост, ще гласуват само с хартиена бюлетина.

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще информира на интернет страницата си два пъти през изборния ден за активността на гласуване.

 

Това гласи оперативният план за организацията на работата на комисията в деня на изборите за Народно събрание и Европейски парламент - 9 юни.

 

Публикуваната информация ще се отнася първо за активността до 12:00 ч. и после - до 17:00 ч. Окончателната избирателна активност се обявява след преброяването и публикуването на всички резултати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама