НОВИНИ


Въздушна тревога над цяла Украйна. Русия удари с дронове и ракети Х-101/Х-555, порази завод в Киев

1 2432 07.06.2024
Въздушна тревога над цяла Украйна. Русия удари с дронове и ракети Х-101/Х-555, порази завод в Киев
личен архив

Масирана атака нанесе тази нощ руската армия срещу Украйна. Предупреждението за въздушна атака важеше за часове над територията на цяла Украйна и бе отменено сутринта.


За безпилотни летателни апарати беше съобщено конкретно за Херсонска, Николаевска, Виницка, Днепропеторвска и Киевска област. Шахедите са били пуснати от север, като първите съобщения за тях са постъпили от Харковска област.

 

Масирана атака с дронове е имало в Одеска област и Староконстантинов в Хмелницка област.

Според съобщенията на украински мониторингови канали освен с дронове и след тях Староконстантинов е атакуван и с ракети. Има съобщения за работа на противовъздушната охрана. В близост до Староконстантинов има военно летище, освен това е и железопътен възел. Районът е редовна мишена на руски дронове и ракети.

 

Нападение е имало и към други области на страната. Все още няма пълна информация за последиците от удара, като тя се появява постепенно.

 

Масираната атака на руската армия по области на Украйна идва след тържественото отбелязване на 80-годишнината от десанта в Нормандия, където се събраха западните лидери и аплодираха Володимир Зеленски. 





В област Киев е избухнал пожар в промишлен обект. Ръководителят на Киевската областна администрация Руслан Кравченко го съобщи в социалните мрежи, но без да уточнява за какъв обект става въпрос, както и дали е последствие от пряк удар на дрон или ракети. Няма пострадали, заявява Руслан Кравченко.

 

Пожарът е възникнал около 6 часа сутринта, малко преди въздушната тревога да бъде отменена.

 

Военновъздушните сили на Украйна в сутрешния си отчет заявяват, че от 53 безпилотни летателни апарати - камикадзе са свалили 48. Свалени са и петте крилати ракети, които са пуснати от руската армия.

Къде са попаднали петте шахеда, които са пропуснати от противовъздушната охрана, не се съобщава.

 

Малко по-късно стана ясно, че Киевската област е атакувана с дронове и ракети Х-101/Х-555, които са причинили пожара в промишления обект. 





Губернаторът на област Харков Олег Синегубов заяви, че атаката с дрон е избила прозорците на най-малко три жилищни сгради, като е повредила магазин и поща, наред с друга местна инфраструктура.

 

Губернаторите на Днепропетровска област, Кировоградска област и Хмелницки съобщават за свалени дронове, като над Хмелницки са свалени 11 цели. Не се съобщава за щети и в трите области.

 

Свалени са седем безпилотни летателни над южната област на Одеса, като още три са свалени в област Херсон и още две в област Николаев, казаха украинските военни.

 

По националната телевизия министърът на енергетиката Микола Колисник докладва, че атаката не е нанесла щети на енергийната инфраструктура.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама