НОВИНИ


Ще се отмени ли пак машинното гласуване?

17 2755 07.06.2024
Ще се отмени ли пак машинното гласуване?
Машинно гласуване

Столична община не изпълнява ведага указанията на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки от местния вот, защото те са доказателство по все още течащо дело.Това обявиха от общината днес, след спекулации, че администрацията на Васил Терзиев се готви да фалшифицира предстоящия вот в неделя.


Те дойдоха от Тошко Йорданов от "Има такъв народ", изказал тезата, че само Столична община не е изпълнила решението на ЦИК.

 

"Машините отпечатват бюлетини и само това се брои. Хартията, която се използва, е със статут на ценни книжа. ЦИК изпраща писмо от 20 май до всички кметове неизползваните хартиени ролки да бъдат унищожени. Всички се съобразяват, с изключение на кмета на София. Те изпращат писмо до ЦИК, с което заявяват, че няма да изпълнят нареждането, тъй като има къде да съхраняват ролките", обясни кандидатът за депутат пред Нова ТВ.

 

Според него е налице риск с 1-2 машини да бъдат отпечатани готови бюлетини, които да бъдат подменени по секциите. Йорданов пропуска факта, че хартиените ролки - ползвани и неизползвани - се съхраняват заедно, а първите са доказателства по делото, което БСП и Ваня Григорова започнаха срещу Васил Терзиев за кметския вот в столицата.


От общината подчертават, че, за да гарантират сигурното провеждане на вота, са се обърнали към Административен съд - София-град (АССГ) за становище по писмото на ЦИК. И отбелязват, че всички изборни книжа от местния вот се съхраняват в запечатани помещения - съответно за влизането и изваждането на неизползваните ролки трябва да се осигури охрана.

 

"Това е необходимо, за да се избегнат опорочаване на доказателства по висящ процес относно избора на кмет на СО. Охраната следва да остане до обявяване от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. За избягване на съмнение, съгласно решение на ЦИК от март 2023, определящо реда за достъп до запечатани помещения в неупоменатите в него случаи, също е необходимо нарочно решение на ЦИК, каквото в момента липсва", подчертават от общината.

 

И допълват, че без разпореждане от АССГ за достъпа, "подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение."

 

Днес бе и поредното заседание по въпросното дело - и АССГ реши, че ще бъде извършена повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване, съответно - изборните книжа не могат да се унищожават до края на процеса.


Според "Продължаваме промяната" това е опит на Централната избирателна комисия да "саботира машинния вот с непостижими срокове за общините".

 

"Това дежавю е поредното доказателство, че партиите на статуквото, които са окупирали Комисията, имат интерес изборите да се проведат при максимално ниска избирателна активност и с всички възможности за фалшифициране, които дава гласуването на хартия.

Каква хватка използват този път? ЦИК, по предложение на представител на ДПС, преди двайсетина дни решава, че общините трябва да унищожат ролките с хартия, които са останали от местните избори и изпраща писмо до всички общини. Такова искане за унищожаване е прецедент - между предните парламентарни и местните избори ролки не са били унищожавани и местните власти нямат традиционно такъв ангажимент", пишат от коалицията в позиция до медиите.

 

И подчертават, че днес в 11 ч. (точно когато започва делото в АССГ, б.р.), в общините са разпратени отново писма с искане за потвърждение, че старите ролки са унищожени - с краен срок 12,30 ч.

 

От ПП отбелязват, че случаят в Столична община не е единствен, и в други общини се водят дела относно резултатите от миналата година, и тези дела още не са приключили.

 

"Изразяваме тревога, че ЦИК може отново да вземе решение за отмяна на машинния вот, с което да саботира за пореден път реалното отчитане на вота", завършва позицията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама