НОВИНИ


Историческо решение на Еврокомисията: Предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС веднага

3 2675 07.06.2024
Историческо решение на Еврокомисията:  Предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС веднага
Еврокомисията

Европейската комисия възнамерява да се изкаже в полза на започване на преговори за присъединяване на Украйна, както и на Молдова, към ЕС. Това пише в петък сутринта вестник Financial Times (FT) позовавайки се на анонимни източници.


Според събеседници на FT Европейската комисия иска да избърза преди ротационното председателство на ЕС на Унгария, чието ръководство се опитва да саботира помощта за Украйна.


"Европейската комисия ще обяви в петък, че Украйна вече е изпълнила останалите неизпълнени критерии по отношение на антикорупционните мерки, ограниченията върху политическото лобиране, правилата за деклариране на имуществото на длъжностни лица и защитата на малцинствените езици", прогнозира Financial Times.

 

"Комисията иска да започне официални преговори с Киев и Кишинев възможно най-скоро, още този месец, за да изпрати и на двете страни положителен сигнал относно надеждите им за присъединяване към ЕС", обяснява FT.


Украйна подаде официална молба за присъединяване към ЕС веднага след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., а още в началото на лятото тя, а в същото време и Молдова, получиха от ЕС официалния статут на страни кандидатки за приемане в съюза.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че Европейската комисия подкрепя началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, тъй като Киев е изпълнил четири допълнителни стъпки на реформи, необходими за започване на преговори и продължава да работи за присъединяване към блока.

 

"Сега очакваме следващата стъпка от нашите европейски партньори - началото на преговорите за членство в Европейския съюз този месец", написа Шмигал в телеграм канала.

 

Както съобщава Интерфакс-Украйна, позовавайки се на високопоставен европейски дипломат, Европейската комисия е дала положителна оценка на изпълнението на Украйна на изискванията, необходими за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

 

Според събеседника на агенцията това ще бъде последвано от дискусия със страните-членки на ЕС, по време на която Унгария може да се противопостави на решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС с аргумента, че проблемът с националните малцинства не е решен.

 

Стартирането на преговори за присъединяване само по себе си не означава бързо приемане в ЕС, нито дори гарантирано приемане. Напредъкът и продължителността на преговорите зависят както от напредъка на реформите в страната кандидатка, така и от политическата воля на страните от ЕС.

 

Миналия декември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви решението за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова и предоставяне на статут на кандидатка на Грузия.

 

През октомври гражданите на Молдова трябва да гласуват за поправка в конституцията на страната, за да закрепят стремежите й да стане член на Европейския съюз.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама